Waarom dragen?

Het dragen van een kind is iets wat wij allemaal doen! Of dat nu op de arm is, in een draagdoek of ergonomische draagzak. We dragen ons kind. Dragen voldoet aan de basisbehoefte van het kind naar constante geborgenheid en lichaamscontact.

Na negen maanden veilig, warm en knus in de buik van de moeder te hebben gezeten is de overgang naar de ‘ echte’ wereld enorm! Kinderen hebben behoefte aan het gevoel van geborgenheid, ze houden van de bewegingen, de warmte, de geur en het lichamelijke contact tijdens het dragen.

Een paar korte voordelen van ergonomisch dragen in een rekbare of geweven draagdoek zijn:

 • Het bevordert en stimuleert de hechting
 • Het biedt veiligheid en geborgenheid
 • Het voldoet aan de behoefte van lichamelijk contact
 • Het kan verlichting bieden bij krampjes
 • Een ergonomische zit in een draagdoek is de ideale houding voor baby’s met (verbogen) reflux
 • Baby’s kunnen prikkels goed verwerken
 • Zorgt voor minder stress
 • Baby’s die gedragen worden huilen minder
 • Het bevordert de lichamelijke en emotionele ontwikkeling
 • Het bevordert de taalontwikkeling en sociale ontwikkeling
 • Het stimuleert borstvoeding

… naast alle emotionele, lichamelijke en mentale voordelen is het soms ook gewoon praktisch! Het geeft je twee handen om je bezigheden te volbrengen en het is een handig transportmiddel op terrein waar een kinderwagen of buggy nooit zal functioneren! Een heerlijke wandeling in het bos met de hond of in het vliegtuig, of het strand etc..

Dragen heeft dus vele voordelen. Je kind kan bij jou vanuit een veilige positie de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Het neemt jou geur, warmte, hartslag en beweging waar. Dit geeft je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Door het verminderen van stress en het stimuleren van de juiste lichamelijke houding ondersteun je de ontwikkeling van je kind op alle vlakken.

Vaak denken mensen dat als je kind kan lopen het niet meer gedragen wil worden. Maar het tegendeel is waar. Kinderen ontdekken de wereld op een nieuwe manier en hebben soms de geborgenheid en nabijheid van papa en/of mama nodig. Het dragen helpt ze om alle opgedane prikkels te verwerken. Daarnaast geeft het dragen je dreumes of peuter de kans de wereld op jou hoogte te ontdekken en dat maakt het vaak een stuk overzichtelijker.

Daar kan ik heel kort over zijn. Je groeit met je kindje mee, dus als je regelmatig en op de juiste manier draagt zal het dragen van je kind niet zwaarder worden. Waarbij je wel altijd op signalen van vermoeidheid of pijn bij jezelf moet letten!
Let bij het dragen van een groter/zwaarder kind op dat het kind zo dicht en hoog mogelijk tegen je aan zit. Een verkeerde doek of knoop kan rug- en schouderklachten geven. Een dreumes/peuter draag je vaak op de rug, dit is lichter dan een kind op je buik dragen.

Als vader heb je negen maanden vanaf de zijlijn mee moeten kijken en heb je die hechte en intieme band misschien niet meteen met je kind. Doormiddel van dragen leert je kind ook jou hartslag, geur en warmte kennen. Zodoende kunnen ook vader een hechte band opbouwen!

Copyright 2016 - Elke Draagconsulente