Soorten draagsystemen

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is, wanneer op de juiste manier geknoopt, de meest ergonomische van alle soorten dragers voor zowel jou als je kindje. Door de ideale gewichtsverdeling over je schouders, rug en heupen voelt dit heel comfortabel. De draagdoek vormt zich naar de contouren van jezelf en je kindje en zakt niet uit. Je kunt je kindje vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd in een geweven draagdoek dragen (tot ca. 20 kilo). De doek kan op verschillende manieren worden geknoopt waardoor je je kindje op je buik, rug of heup kunt dragen. Welke knooptechniek je kunt gebruiken hangt af van de lengte van de doek. Maat 6 is de meest gebruikte maat, waarmee je alle knooptechnieken kunt maken. De geweven draagdoek is duurzaam en slijtvast, hij zal niet uitzakken naar verloop van tijd en altijd de juiste steun bieden. De geweven draagdoeken zijn er in verschillende kleuren, materialen en patronen.

Het knopen van een geweven draagdoek moet je even onder de knie krijgen, maar met een consult van mij gaat dat je zeker lukken en zul je er lang plezier van hebben!

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek wordt veel gebruikt om pasgeboren kindjes in te dragen. De doek is zacht, comfortabel en sterk. Met de rekbare draagdoek kun je één knooptechniek gebruiken op je buik. Je knoopt de doek al om je heen voordat je je kindje erin doet, waardoor je niet hoeft te knopen met je kindje in de draagdoek. Daarna spreid je de stof op de juiste manier om je kindje heen. De rekbare doek vormt zich ook naar de contouren van je eigen lichaam en dat van je kindje. Het is belangrijk dat je je kindje met de juiste techniek in de draagdoek doet, zodat je een ergonomische houding voor jezelf en je kindje creëert. Met een draagconsult krijg je dit goed onder de knie en omdat je altijd dezelfde knooptechniek blijft gebruiken, wordt het steeds makkelijker! Het verschilt per merk en per soort hoe lang je met die draagdoek kunt doen. Je draagt met een rekbare draagdoek zeker tot 9 à 10 kilo,

Ringsling

Een ringsling is een asymmetrische drager welke over één schouder gedragen wordt. Hij is ongeveer 2 meter lang. Je hoeft hem niet te knopen omdat hij sluit doordat je de stof door 2 ringen haalt. Met een ringsling draag je op je heup of op je buik. Het schouderstuk kan gevuld of ongevuld zijn. De asymmetrische drager is niet zo geschikt voor lange wandelingen, maar meer voor even een snelle boodschap doen of in en om het huis. Het goed omdoen en aanspannen van de ringsling vereist ook oefening. Ook hierbij is het belangrijk dat je de regels van het ergonomisch dragen hanteert om veilig en comfortabel te kunnen dragen. Je kunt de ringsling gebruiken vanaf geboorte tot ver in de peutertijd.

Mei Tai

De Mei Tai is een drager met een rugpand met twee heupbanden en twee schouderbanden er aan, welke je vervolgens moet knopen. Dit is een redelijk eenvoudige manier van knopen en je hebt hem snel om en af. Je kunt je kindje er comfortabel op je buik of op je rug in dragen doordat het gewicht evenredig wordt verdeeld over je schouders, rug en heupen. Sommige Mei Tais hebben een verstelbaar zitgedeelte voor je kindje. Dit is handig omdat je de Mei Tai dan een langere periode kunt gebruiken. Er zijn Mei Tais met dunne banden en met schouderbanden die wijder uitlopen, waardoor je extra ondersteuning kunt geven aan je kindje. Omdat de Mei Tai voorgevormd is, is hij vaak niet meteen geschikt vanaf de geboorte en volgt hij soms minder goed de contouren van je lichaam en dat van je kindje. De pasvorm verschilt per soort en maat.

Ergonomische dragers

Een ergonomische drager wordt ook wel draagzak of Soft Structured Carrier (SSC) genoemd. Deze drager is voorgevormd en hoef je dus niet te knopen. In tegenstelling tot de draagzakken waarin kinderen hangen en niet de juiste ergonomische positie hebben,  is de ergonomische drager een prima keuze voor het ergonomisch dragen van je kindje. Vooral voor zwaardere peuters kan een ergonomische drager fijn zijn. De overeenkomst tussen alle ergonomische dragers is dat ze een heupband, een rugpaneel en 2 schouderbanden hebben. Door kleine verschillen dragen ze toch allemaal anders en daarom is het belangrijk uit te zoeken wat bij jou past. De een werkt bijvoorbeeld met een kliksysteem, de ander met klittenband. De een heeft ongevulde schouderbanden, de ander gevulde. En zo zijn er nog veel meer verschillen te noemen. Ik kan je helpen bij het maken van een keuze die bij jou past. Ergonomische dragers zijn minder geschikt voor kindjes onder de 3 maanden, omdat ze er dan nog niet goed in passen. Als je van baby tot kleuter wilt dragen, heb je verschillende maten dragers nodig. Dit kan prijziger zijn dan een geweven doek, omdat ze überhaupt in aanschaf vaak al duurder zijn.

Copyright 2016 - Elke Draagconsulente